Skip to main content
+45 86 62 06 00  ·  post@leoniadvokater.dk  ·  Man – Tor 8-16:00, Fre 8-15:00

NEDSÆTTELSE AF AFGIFTEN PÅ ARV

REGLERNE I DAG

Når en person dør, skal der som udgangspunkt betales en boafgift til staten af den nettoformue, afdøde efterlader sig. Udgangspunktet gælder dog ikke for ægtefæller og de velgørende organisationer, som er afgiftsfritaget.

For afdødes nærmeste familie, der bl.a. er børn, børnebørn og forældre, gælder, at der skal betales en boafgift på 15% af den del af arven, der overstiger et bundfradrag på kr. 333.100 (2024).

For andre end afdødes nærmeste familie gælder, at der udover en boafgift på 15% altid skal betales en tillægsboafgift på 25%.

I dag anses søskende ikke som nærmeste familie i forhold til afgiftsberegningen. Søskende er i dag omfattet af reglerne for betaling af både 15% og 25% i afgift, hvilket indebærer en potentiel samlet afgift på op til 36,25%.

NYE REGLER NEDSÆTTER AFGIFTEN

Folketinget har den 16. maj 2024 vedtaget en lovændring, der dels medfører, at søskende fra den 1. januar 2027 alene skal betale en boafgift på 15%, når de skal arve, og dels indebærer en løbende forhøjelse af bundfradraget fra 2026, så det i 2029 udgør kr. 375.000.

Det er kun afdødes søskende, der er omfattet af den nye 15%-regel.

Ved ”søskende” forstås hel- og halvsøskende, herunder også søskende, som er adopteret. Pleje- og stedsøskende er ikke omfattet.

Det er vigtigt at bemærke, at søskendebørn ikke er omfattet af lovændringen, hvilket betyder, at afdødes niecer og nevøer stadig skal betale op mod 36,25% i afgift.

FÅ TJEKKET DIT TESTAMENTE, HVIS DINE SØSKENDE STÅR TIL AT ARVE DIG

Der er oprettet mange testamenter, hvor søskende står til at arve, og hvor der samtidig er lavet en afgiftsbesparende indsættelse af en velgørende forening. Dette kan efter de nuværende afgiftsregler medføre både en besparelse af den afgift, der skal betales, og i visse tilfælde tilmed bevirke en større nettoarv til de arveberettigede søskende.

Når de nye ”søskende-afgiftsregler” træder i kraft 1. januar 2027, vil afgiftsregnestykket imidlertid komme til at se anderledes ud og derfor opfordrer Leoni Advokater alle til at få tjekke deres testamente, idet der kan være behov for ændringer.

Ønsker du at få tjekket dit testamente eller andre juridiske dokumenter, er du altid velkommen til at kontakte en af Leoni Advokaters familie-/arveretsadvokater86 62 06 00 eller post@leoniadvokat.dk